Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)

fitxa y dades sobre l'Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)
Fotografia de https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Sanchezn

L’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) es una dels ocells urbans que més acostumem a veure juntament amb els teuladins encara que no sapiem identificar-la. L’oreneta cuablanca és un habitant dels nostres carrers. Els veiem volant per mitjà de les mateixes i niant als balcons i cantonades.

Crien en colònies en granges, pobles i ciutats i també en terrenys oberts encara que se sent atret per les cases.

És un ocell migrador estival (d’abril a octubre). Molt confiada amb els humans. De la família Hirundinidae com les orenetes. Passeriformes de grandària relativament xicoteta amb ales llargues i punxegudes. Boca gran amb la qual cacen insectes , bec xicotet i potes curtes.

Estan adaptats a viure principalment en l’aire. Construeix nius de fang convexos, i tancats a diferència de les orenetes.

Se sol confondre amb les orenetes (Hirundo rustica), fins i tot amb els falciots (Apus apus).

Pendent imatge de nius

Com identificar a una oreneta cuablanca

Es reconeix pel bisbetó blanc pur, amb la resta de parts negres. La cua curta i negra, forcada encara que sense prolongacions. La resta del cos negre amb una lluentor blava en pili, mantell i escapulars.

Té els peus coberts de plomes negres

També anomenats:

  • Avión común en castellà,
  • Northen House Martin en inglés.

També se’ls pot identificar pel seu cant, que deixem a continuació.

Jens Kirkeby, XC381988. Accesible en www.xeno-canto.org/381988.

Què mengen

S’alimenten d’insectes a tots els nivells que cacen mentre van en vol. Són un gran controlador de plagues com els mosquits.

Com evitar que embruten el balcó

Un dels problemes generats per aquests ocells és la brutícia. Tot el que queda per davall dels seus nius s’ompli d’excrements. I per aquest motiu veuen constantment com destrossen els seus nius.

Llevar un niu d’oreneta blanca o oreneta és un delicte que està penat. No ho faces. Gaudeix de la vida. Si no vols brutícia venen aquestes safates per als excrements. També pots fer alguna mestressa. Ja veus que és molt senzill. I només has de posar-les de maig a octubre. Després pots llevar-les i netejar-les.

(Delichon urbicum) esSeria molt interessant que els ajuntaments les usaren per a mantindre els carrers nets

Data d’albirament a Sagunt

Data en la qual he vist les primeres orenetes cuablanca i quan es van.

AnyData d’arribadaData de partida
201825-03-2018
201924-03-2019
2020
2021
2022
202310-3-2023

L’albirament de 2019 va ser primerenc, de 2 parelles en els nius del carrer de correus, però després van passar diverses setmanes fins que va arribar l’esbart.

Els carrers estan plens de nius, sota els balcons. i se’ls veu volant per dins dels carrers a diferència de les orenetes que solem veure-les quasi sempre en zones obertes.

Bibliografia i referències

  • Guía de aves. España, Europa y región mediterránea. Lars Svensson

Feu un comentari

*

*