Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)

Fotografia de https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Sanchezn

L’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) es una dels ocells urbans que més acostumem a veure juntament amb els teuladins encara que no sapiem identificar-la. L’oreneta cuablanca és un habitant dels nostres carrers. Els veiem volant per mitjà de les mateixes i niant als balcons i cantonades.

Crien en colònies en granges, pobles i ciutats i també en terrenys oberts encara que se sent atret per les cases.

Read moreOreneta cuablanca (Delichon urbicum)

El falciot negre (Apus apus)

Imatge d'un falciot negre Apus apus volant pel cel
Imatge de Pau Artigas

Considere als falciots els autèntics reis de l’aire. Les seues piruetes i acrobàcies, la velocitat a la qual volen i efectuen les seues maniobres em semblen realment increïbles. Puc passar hores veient com passen a tota velocitat entre les palmeres de la meua plaça. A quina velocitat aniran?

Els falciots (Apus apus) són els autèntics acròbates i senyors de l’aire. Ningú vola com ells. Si els observes atentament et fascinarà la seua velocitat i precisió.

Són una dels ocells típics en àrees urbanes. Així que podem observar-les amb facilitat i ensenyar als nostres fills a reconéixer-los.

Read moreEl falciot negre (Apus apus)

Escala Scoville

escala Scoville, como funciona quins son els xilis més picantas y com funciona el test

L’escala de Scoville va ser ideada per Willbur Scoville per a mesurar el que piquen els pimentons. Avalua la quantitat de capsaicina, que és una substància present en plantes del gènere Capsicum. Ho feia a través d’un test Organolèptic on intentava estandarditzar i trobar la forma de comprar diferents productes. Encara malgrat les limitacions per tractar-se d’una anàlisi organolèptica on influeixen la subjetivitat de les persones i el seu sentit del paladar, va ser un avançament.

Hui dia (des de 1980) s’usen mètodes d’anàlisis quantitatives com la Cromatografia Líquida d’Alta Resolució (HPCL) que mesuren directament la quantitat de Capsaicina. Aquests mètodes retornen valors en “unitats de pungencia o picor”, és a dir, en una part de capsaicina per milió de pols de pimentó sec. El nombre d’unitats resultant es multiplica x15 per a convertir-lo a unitats Scoville. No seria necessari passar a Scoville però es continua fent per deferència al seu descobridor i perquè és un sistema ja extensament conegut.

Les diferents varietats d’una espècie poden contindre més o menys Capsaicina, però fins i tot els mètodes de cultiu i/o factors ambientals poden determinar que unxili siga més o menys picant encara pertanyent a la mateixa varietat.

Read moreEscala Scoville