Ceterach officinarum

Ceterach officinarum falaguera de la comunitat valenciana i Europa

Es tracta de una falaguera silvestre autòcona de la flora valenciana, encara que la trobem a gran part d’Europa.

Pertany a la família dels Polypodiaceae, ala que pertan el 80% de les falagueres, que es divideixen entre altres en Pteridaceae, Aspleniaceae, Polypodiaceae. Y pertanyen al grup de pteridofites, pteridófites ( Pteridophyta), criptógames vasculars o de forma general falagueres i afins.

Sigue leyendo

Centaura menor, la fel de la terra

La centaura (Centaurium erythraea) és una herba anual o bianual, típica de la zona mediterrània que creix en sòls pobres i secs, al costat de camins i en clars enmig del bosc, en moltes ocasions formant com a mini prats de centaura.

centaura menor, la fel de la terra

És una planta típica de la flora de la comunitat valenciana on viu. La veig any rere any i les meues filles han aprés a reconéixer-la molt fàcilment. Ací un vídeo de la meua filla de 7 anys presentant-la.

Sigue leyendo

Com diferenciar falciots, orenetes i orenetes cuablanca

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)

Falciots, oronetes i orenetes cuablanca són 3 ocells molt comuns a les nostres ciutats i pobles i que malgrat conviure amb elles la gent les confon i no és capaç d’identificar-les.

Deixe un manual complet amb tots els trucs i aspectes en els quals hem de fixar-nos per a un bon reconeixement.

Els falciots són molt més fàcils d’identificar, entre orenetes cuablanca i vulgars haurem de fixar-nos una mica més però ja veuràs com és molt senzill.

Oronetes vulgars i cuablanca són Hurindínids de la família Hirundinidae mentre que els falciots són Apòdids de la família Apodidae que literalment vol dir sense peus.

Si vols saber més de cadascun tenim les fitxes individuals. Cada vegada amb més dades , fotos i curiositats

Sigue leyendo

El falciot negre

Imatge d'un falciot negre Apus apus volant pel cel

En 2021 el falciot negre au de l’any de SEO BirdLife

Considere als falciots els autèntics reis de l’aire. Les seues piruetes i acrobàcies, la velocitat a la qual volen i efectuen les seues maniobres em semblen realment increïbles. Puc passar hores veient com passen a tota velocitat entre les palmeres de la meua plaça. A quina velocitat aniran?

Els falciots (Apus apus) són els autèntics acròbates i senyors de l’aire. Ningú vola com ells. Si els observes atentament et fascinarà la seua velocitat i precisió.

Són una dels ocells típics en àrees urbanes. Així que podem observar-les amb facilitat i ensenyar als nostres fills a reconéixer-los.

Sigue leyendo

Escala Scoville

escala Scoville, como funciona quins son els xilis més picantas y com funciona el test

L’escala de Scoville va ser ideada per Willbur Scoville per a mesurar el que piquen els pimentons. Avalua la quantitat de capsaicina, que és una substància present en plantes del gènere Capsicum. Ho feia a través d’un test Organolèptic on intentava estandarditzar i trobar la forma de comprar diferents productes. Encara malgrat les limitacions per tractar-se d’una anàlisi organolèptica on influeixen la subjetivitat de les persones i el seu sentit del paladar, va ser un avançament.

Hui dia (des de 1980) s’usen mètodes d’anàlisis quantitatives com la Cromatografia Líquida d’Alta Resolució (HPCL) que mesuren directament la quantitat de Capsaicina. Aquests mètodes retornen valors en “unitats de pungencia o picor”, és a dir, en una part de capsaicina per milió de pols de pimentó sec. El nombre d’unitats resultant es multiplica x15 per a convertir-lo a unitats Scoville. No seria necessari passar a Scoville però es continua fent per deferència al seu descobridor i perquè és un sistema ja extensament conegut.

Les diferents varietats d’una espècie poden contindre més o menys Capsaicina, però fins i tot els mètodes de cultiu i/o factors ambientals poden determinar que unxili siga més o menys picant encara pertanyent a la mateixa varietat.

Sigue leyendo