Els experiments casolans són l’art de combinar components que pots trobar fàcilment a la teua casa o un supermercat sense haver d’anar a botigues especialitzades amb la finalitat de comprovar o demostrar algun fenomen científic.
Si aquest fóra un blog generalista, els experiments casolans englobarien els DIY, fes-ho tu mateix i invents de tota mena, descripcions de mecanismes fins i tot electrònica. Però en un lloc tan focalitzat com Ikkaro, on tot és DIY, ciència i tecnologia casolana creiem que cada cosa ha d’estar en el seu lloc.
Recorrent a la definició de “Experimentar” encasellarem com a experiment casolà qualsevol en el qual vulguem descobrir, comprovar o demostrar fenòmens o principis científics dins de l’àmbit de les ciències *fisicoquímias i naturals.
A les fitxes d’experiments ressaltaré diferents punts : Materials, Cost, Temps de realització, Edat per a la qual està indicat (en això ens ajuda una psicòloga infantil en el cas d’experiments per a xiquets) i què podem aprendre, explicar o en què podem aprofundir
Veurem com fer aquesta senzilla catapulta per a xiquets feta amb pinces de tendir la roba i amb pals de gelat. Està pensada per a xiquets. Per a passar una estona amb ells construint-la i jugant després a llançar diferent tipus de projectils.
Aprofitarem per a explicar-los diferents conceptes i dades sobre les catapultes en la història i en les guerres depenent de l’edat del xiquet.
Interessant, l’experiment que ens manen en el col·legi de la meua filla. Es tracta d’un experiment senzill per a fer amb els nostres fills i anar introduint-los en el meravellós món de la ciència.
Aquest experiment és tremendament senzill que li encantarà als xiquets. Encara que realment el que es forma no és un plàstic, sinó caseïna, una proteïna de la llet, però el resultat de l’experiment sembla un plàstic 😉 Hi ha qui l’anomena Bioplàstic.
Com a curiositat, comentar que en 1898 es va patentar aquesta substància i que anys més tard Coco Chanel utilitzaria la “pedra de llet” o Galalith per a les seues joies de fantasia.
Si vols passar un cap de setmana ensenyant-li al teu fill més sobre l’espai, l’astronomia, la ciència i l’aeronàutica, et deixe uns recursos que ha penjat la pròpia ESA (Agència Espacial Europea) per a professors i per a xiquets.
Pots aprofitar que el tema està d’actualitat i parlen en la tele per a introduir el tema al teu fill. Que s’haja enviat un objecte des de la terra fins a un cometa a 500 milions de km i que viatja a 60.000 km/h perquè li ha d’impressionar. Perquè això és el que ha fet la Missió Rosetta amb la sonda Philae.
Fa molt de temps que volia fer neu artificial. És una manualitat que ens servirà per a decorar el nostre pessebre o si fem una maqueta amb els petits de la casa i volem donar-li una mica de realisme amb neu. O només perquè s’embruten les mans y gaudisquen d’una estona.
He provat a fer la neu artificial de 5 formes diferents, i en aquests article te les ensenye i compare. Internet està plé de tutoriales sobre com fer neu amb blocs i em pareix una activitat desastrosa i que no és adequada per a xiquets
Després d’un primer intent malograt, m’ha agradat tan poc que he buscat més mètodes o receptes per a fer neu artificial casera, d’una forma més segura, espectacular i que pugueu fer fàcilment amb els vostres fills. Ací us ho deixe tot.