El falciot negre

Imatge d'un falciot negre Apus apus volant pel cel

En 2021 el falciot negre au de l’any de SEO BirdLife

Considere als falciots els autèntics reis de l’aire. Les seues piruetes i acrobàcies, la velocitat a la qual volen i efectuen les seues maniobres em semblen realment increïbles. Puc passar hores veient com passen a tota velocitat entre les palmeres de la meua plaça. A quina velocitat aniran?

Els falciots (Apus apus) són els autèntics acròbates i senyors de l’aire. Ningú vola com ells. Si els observes atentament et fascinarà la seua velocitat i precisió.

Són una dels ocells típics en àrees urbanes. Així que podem observar-les amb facilitat i ensenyar als nostres fills a reconéixer-los.

Els falciots són ocells molt aerodinàmics, amb ales llargues i punxegudes en forma de dalla, voladores consumades i infatigables. Tenen “peus agarrantes” que (contràriament als de les orenetes) no serveixen per a posar-se.Lars Svensson. Guía d’aus

Pertany a la família Apodidae

Mengen dormen i copulen en l’aire. Es passen 10 mesos volant sense posar-se en terra. Tan sols ho fan per a reproduir-se. Nidifiquen en forats de parets i són fidels al seu lloc d’anidamient.

Peus del falciot negre i per què quan es cau no pot tornar a volar
Imatge de Klaus Roggel
Peus del falciot negre i per què quan es cau no pot tornar a volar
Imatge de Klaus Roggel

Un falciot té aleteja amb una freqüència de 10 vegades per segon. Per a dormir pugen a 2.000 metres i dormen volant, reduint l’aleteig a 7 vegades per segon.

Té les potes xicotetes. Si un falciot cau a terra no pot posar-se a volar només. La longitud del seu cos és de 16 -17 cm mentre que l’envergadura de les seues ales de 42 a 48 cm

Què mengen?

Són insectívors. Mengen mosquits, formigues voladores, aranyes i qualsevol altre insecte i himenòpter que troben surant o volant per l’aire.

És un gran depredador i una magnífica eina per a controlar plagues d’insectes i de mosquits. Així que hem d’alegrar-nos quan els vegem volant per la nostra ciutat.

Com identificar a un falciot

També anomenats:

  • Vencejo común en castellà
  • Common Swift en anglés. Què després de tants anys m’assabente que Swift, com Jonathan Swift significa Falciot

Una forma senzilla d’identificar-los és pel seu cant el seu característic xiscle que li fa inconfusible quan passen varis volant i xisclant per damunt del teu cap.

Carlos W., XC466673. Accesible en www.xeno-canto.org/466673.

Quan mirem al cel hi ha 3 ocells que la gent sol confondre. Falciots, avions i orenetes.

Tipus de falciots

Existeixen diferents tipus o espècies de falciots, encara que el més comú i el que tractem en aquesta fitxa és el falciot comú (Apus apus). La resta són:

  • Falciot negre (Apus apus)
  • Falciot pàl·lid (Apus pallidus)
  • Falciot real (Apus melba)
  • Falciot unicolor (Apus unicolor)
  • Falciot cafre (Apus caffer)
  • Falciot moro (Apus affinis)
  • Falciot mongol (Hirundapus caudacutus)

Resulta molt difícil diferenciar al falciot comú del pàl·lid. sobretot quan estan volant. La millor manera d’identificar aquestes dues espècies és pel seu cant. Que és totalment diferent.

Dades i curiositats

  • Poden viure 9 anys
  • Cría d’avril a juny
  • fa una unica posta de 2 a 3 ous
  • els falciots naixen després de 23 dies d’incubació i envolen als 42 o 43 dies
  • crien en colònies

Com a curiositat el falciot mongol (Hirundapus caudacutus) el falciot de major grandària de la família és l’ocell més veloç que existeix en vol horitzontal, arribant a l’us 170 km/h segons el llibre Nature’s Champions: The bigest, The fastest, The best. Això dona una idea de la velocitat i pericia de vol de tota aquesta família d’ocells.

S’ha declarat de manera oficial el 7 de juny com el dia mundial del falciot.

Ocell de l’any 2021 en SEO BirdsLife

Acaben d’anunciar-ho i sens dubte és una molt bona notícia perquè eixirà molta nova informació sobre aquest ocell que ajudarà al fet que molta gent la conega millor i la valore com es mereix. Continuaré recopilant informació.

Data d’albirament a Sagunt

Data en la qual he vist els primers falciots i quan es van.

AnyData d’arribadaData de partida
20186-04-2018
201915-04-2019
202002-04-2020
202102-04-2021
20221-04-2022
202312-04-2023
202412-04-2023

Els he vist criar i nidificar en els forats de les muralles del Castell de Sagunt.

Fuentes per a ampliar informació

  • SEO quan parlem d’ocells les fitxes de SEU sempre cal revisar-les.

Feu un comentari

*

*